Comuna Bran este situata la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel. Datorita importantei sale turistice si economice, Comuna Bran a dat numele zonei, fiind cunoscuta ca un important punct de atractie turistica, cat si un punct de plecare catre obiectivele turistice din Masivul Piatra Craiului si Muntii Bucegi. De asemeni, Comuna Bran este si o statiune climaterica.
Zona Bran se afla la granita dintre "Ţara Bârsei" (depresiunea Brasov) si "Ţara Făgăraşului" (depresiunea Fagarasului), si reprezinta un punct de legatura intre Muntenia si Transilvania.
Comuna Bran, este situata la o altitudine medie de 750m, ocupand o suprafata de 6800 de hectare impreuna cu cele 4 sate in subordinea sa, si anume Bran, Predelut, Sohodol si Simon. Cei aproximativ 5500 de locuitori ai zonei sunt depasiti numeric aproape in oricare moment al anului de catre turistii aflati in vizita, sau cei care sunt cazati la cele peste 250 de pensiuni si gospodarii agroturistice.
Climatul temperat continental cu influente montane ofera avantajul unui sezon turistic intins pe toata durata anului. Zapada este prezenta in zona de la 115 zile pe an pana la 215 zile dintr-un an, in zonele inalte.
Datorita Castelului Bran, si a interesului manifestat de turistii din intreaga lume fata de acesta, Bran-ul se afla in momentul de fata intr-un proces de dezvoltare rapida. Pensiunile frumos amenajate, cu aspect rustic si gazde primitoare isi asteapta turistii, pregatite sa le ofere acestora clipe de neuitat. Un aspect placut, ce atrage turistii este dispozitia gazdelor de a prepara acestora mancaruri traditionale, specifice zonei.
De asemeni, pentru turisti se organizeaza itinerarii etnografice ce au ca scop prezentarea mestesugurilor traditionale, precum prelucrarea lemnului, prelucrarea laptelui la stana, spalarea lanii in piua sau tesutul la razboi.
Se pot practica sporturi de iarna pe Partia de Schi Bran - Zanoaga, dotata cu teleski, avand o lungime de 1000 de metri, si o diferenta de altitudine de 150 de metri. Dealurile si Muntii din zona reprezinta oportunitati importante pentru cei interesati de catarari, ciclism, calarie sau drumetii.
Atractii turistice ale Zonei Bran
Al treilea muzeu important din Bran are o stransa legatura cu castelul si ne aminteste acesta era un important punct vamal dintre vechile provincii Tara Romaneasca si Transilvania. Casa Vamii este un momument istoric situat in partea de Sud a castelului Bran, la poalele acestuia, chiar langa drumul Brasov - Campulung. Detalii... |
Manastirea Aninoasa se afla in satul cu acelasi nume, la 18 km distanta fata de Campulung. Manastirea Aninoasa a fost contruita in secolul XVII iar picturile din biserica mare au fost realizate de Parvu Mutu campulungeanul, un pictor renumit pentru portretistica sa si fondator de scoala de pictura laica si religioasa. Detalii... |
Muzeul Satului Bran este amenajat chiar in curtea castelului Bran si reprezinta un important vestigiu cultural al zonei Bran. Realizat in urma cu peste 40 de ani, muzeul satului evidentiaza arhitectura traditionala din satele din Tara Barsei. Principalele tipuri de gospodarii si locuinte amenajate in interiorul muzeului, alaturi de o serie de anexe gospodaresti sunt raportate la ocupatiile de baza ale vremurilor respective, cum ar fi: agricultura, cresterea animalelor, prelucrarea lanii si a lemnului, etc. Muzeul satului branean evidentiaza evolutia tipologica arhitecturala de la case cu o singura incapere la case cu doua si trei incaperi, cu tinda si diverse anexe. Detalii... |