Vama Medievala Bran


Vama Bran

Al treilea muzeu important din Bran are o stransa legatura cu castelul si ne aminteste acesta era un important punct vamal dintre vechile provincii Tara Romaneasca si Transilvania. Casa Vamii este un momument istoric situat in partea de Sud a castelului Bran, la poalele acestuia, chiar langa drumul Brasov - Campulung.

Muzeul a fost inaugurat pentru prima data in 1987 cand s-a amenajat expozitia "Vama Bran" la parterul pavilionului central, iar recent a suferit un amplu proces de conservare si restaurare. Vama Medievala isi propune prezentarea documentelor istorice ale castelului, ale relatiilor de comert si transport desfasurate in acea perioada.

Inca din evul mediu, drumul Branului a fost unul dintre drumurile cele mai mari ale tarii, fiind frecventat de diversi negustori. Acesta trecea prin Brasov (unul din cele mai importante orase transilvanene ca dezvoltare) si prin Campulung (vechea capitala domneasca), iar negotul intens prin trecatoarea Branului aducand prosperitate atat Brasovului medieval, cat si vistierie regale. In anul 1413, Mircea cel Batran a stabilit vama Tarii Romanesti de la "Turciu" (Bran) printr-un privilegiu comercial acordat brasovenilor.

Necesitatea unei cetăţi regale la Bran a fost dată şi de interesul coroanei maghiare în protejarea vămii din trecătoare. ("tricesima"). Dintre vămile Transilvaniei, vama Branului aducea regelui cele mai mari încasări.

Construirea cetatii a fost si in interesul coroanei maghiare, pentru protejarea vamii Branului, cea care aducea cele mai mari incasari regelui dintre toate vamile Transilvaniei. Datorita acestor bogatii, trecatoarea a fost pandita de-a lungul vremurilor din padurile vecine de foarte multi talhari. Desi siguranta trecatorii era pazita de garzile castelului Bran, populatia autohtona a fost incurajata de asemenea sa pazeasca drumurile impotriva talharilor.

Cladirea vamii medievale a Branului a trecut de-a lungul timpului in alte folosinte, odata cu mutarea semnelor de hotar. Astfel, in secolul al XI-lea aceasta a fost o garnizoana a trupelor austriece, urmand ca apoi sa gazduiasca birourile ocolului silvic.

Castelul si Vama Medievala Bran

Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara se afla in judetul Arges, la mai putin de 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucar. Pestera s-a format in calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, in urma actiunii apelor paraului Dambovicioara.

Drumul spre pestera urmeaza cursul Dambovicioarei, plin de mici cascade si repezisuri, printr-un mic defileu pitoresc. Soseaua merge in paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas inverzite, inconjurate de stanca, de o frumusete deosebita.

Detalii...

Zona Bran

Comuna Bran este situata la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel. Datorita importantei sale turistice si economice, Comuna Bran a dat numele zonei, fiind cunoscuta ca un important punct de atractie turistica, cat si un punct de plecare catre obiectivele turistice din Masivul Piatra Craiului si Muntii Bucegi. De asemeni, Comuna Bran este si o statiune climaterica.

Detalii...

Partia Zanoaga

Partia Bran - Zanoaga a fost inaugurata in anul 2005, si este situata la mai putin de 4km de Castelul Bran. Aceasta prezinta o dificultate medie, potrivita atat schiorilor incepatori, cat si celor avansati.

Detalii...

COMENTARII DESPRE VAMA MEDIEVALA BRAN

(10 Oct 2008) silviu - testing

PAREREA DVS. DESPRE VAMA MEDIEVALA BRAN

Click aici pentru a adauga un comentariu!