Vama Medievala Bran


Vama Bran

Al treilea muzeu important din Bran are o stransa legatura cu castelul si ne aminteste acesta era un important punct vamal dintre vechile provincii Tara Romaneasca si Transilvania. Casa Vamii este un momument istoric situat in partea de Sud a castelului Bran, la poalele acestuia, chiar langa drumul Brasov - Campulung.

Muzeul a fost inaugurat pentru prima data in 1987 cand s-a amenajat expozitia "Vama Bran" la parterul pavilionului central, iar recent a suferit un amplu proces de conservare si restaurare. Vama Medievala isi propune prezentarea documentelor istorice ale castelului, ale relatiilor de comert si transport desfasurate in acea perioada.

Inca din evul mediu, drumul Branului a fost unul dintre drumurile cele mai mari ale tarii, fiind frecventat de diversi negustori. Acesta trecea prin Brasov (unul din cele mai importante orase transilvanene ca dezvoltare) si prin Campulung (vechea capitala domneasca), iar negotul intens prin trecatoarea Branului aducand prosperitate atat Brasovului medieval, cat si vistierie regale. In anul 1413, Mircea cel Batran a stabilit vama Tarii Romanesti de la "Turciu" (Bran) printr-un privilegiu comercial acordat brasovenilor.

Necesitatea unei cetăţi regale la Bran a fost dată şi de interesul coroanei maghiare în protejarea vămii din trecătoare. ("tricesima"). Dintre vămile Transilvaniei, vama Branului aducea regelui cele mai mari încasări.

Construirea cetatii a fost si in interesul coroanei maghiare, pentru protejarea vamii Branului, cea care aducea cele mai mari incasari regelui dintre toate vamile Transilvaniei. Datorita acestor bogatii, trecatoarea a fost pandita de-a lungul vremurilor din padurile vecine de foarte multi talhari. Desi siguranta trecatorii era pazita de garzile castelului Bran, populatia autohtona a fost incurajata de asemenea sa pazeasca drumurile impotriva talharilor.

Cladirea vamii medievale a Branului a trecut de-a lungul timpului in alte folosinte, odata cu mutarea semnelor de hotar. Astfel, in secolul al XI-lea aceasta a fost o garnizoana a trupelor austriece, urmand ca apoi sa gazduiasca birourile ocolului silvic.

Castelul si Vama Medievala Bran

Bran

Zona Bran a reprezentat in decursul timpului un punct strategic din punct de vedere militar si economic. De asemeni, zonei Bran i s-au atribuit diferite destinatii, aflandu-se sub administratie ungureasca, secuiasca, si romaneasca.

Istoricii spun ca Branul a reprezentat "o poarta ferecata in calea dusmanilor".

Detalii...

Castelul Bran

Castelul Bran, principala atractie turistica din Transilvania, este situat la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel.

Legenda lui Dracula, s-a conturat in jurul Castelului Bran, datorita metodelor de tortura pe care Vlad Tepes le aplica asupra dujmanilor sai.

Detalii...

Dracula

Legenda lui Dracula constituie fenomenul de cultura romaneasca medievala cu cel mai mare ecou international si cea mai spectaculoasa persistenta. Aceasta s-a nascut din groaza starnita de faptele voievodului Vlad Tepes impotriva slujitorilor Semilunei.

Detalii...

COMENTARII DESPRE VAMA MEDIEVALA BRAN

(10 Oct 2008) silviu - testing

PAREREA DVS. DESPRE VAMA MEDIEVALA BRAN

Click aici pentru a adauga un comentariu!