Vama Medievala Bran


Vama Bran

Al treilea muzeu important din Bran are o stransa legatura cu castelul si ne aminteste acesta era un important punct vamal dintre vechile provincii Tara Romaneasca si Transilvania. Casa Vamii este un momument istoric situat in partea de Sud a castelului Bran, la poalele acestuia, chiar langa drumul Brasov - Campulung.

Muzeul a fost inaugurat pentru prima data in 1987 cand s-a amenajat expozitia "Vama Bran" la parterul pavilionului central, iar recent a suferit un amplu proces de conservare si restaurare. Vama Medievala isi propune prezentarea documentelor istorice ale castelului, ale relatiilor de comert si transport desfasurate in acea perioada.

Inca din evul mediu, drumul Branului a fost unul dintre drumurile cele mai mari ale tarii, fiind frecventat de diversi negustori. Acesta trecea prin Brasov (unul din cele mai importante orase transilvanene ca dezvoltare) si prin Campulung (vechea capitala domneasca), iar negotul intens prin trecatoarea Branului aducand prosperitate atat Brasovului medieval, cat si vistierie regale. In anul 1413, Mircea cel Batran a stabilit vama Tarii Romanesti de la "Turciu" (Bran) printr-un privilegiu comercial acordat brasovenilor.

Necesitatea unei cetăţi regale la Bran a fost dată şi de interesul coroanei maghiare în protejarea vămii din trecătoare. ("tricesima"). Dintre vămile Transilvaniei, vama Branului aducea regelui cele mai mari încasări.

Construirea cetatii a fost si in interesul coroanei maghiare, pentru protejarea vamii Branului, cea care aducea cele mai mari incasari regelui dintre toate vamile Transilvaniei. Datorita acestor bogatii, trecatoarea a fost pandita de-a lungul vremurilor din padurile vecine de foarte multi talhari. Desi siguranta trecatorii era pazita de garzile castelului Bran, populatia autohtona a fost incurajata de asemenea sa pazeasca drumurile impotriva talharilor.

Cladirea vamii medievale a Branului a trecut de-a lungul timpului in alte folosinte, odata cu mutarea semnelor de hotar. Astfel, in secolul al XI-lea aceasta a fost o garnizoana a trupelor austriece, urmand ca apoi sa gazduiasca birourile ocolului silvic.

Castelul si Vama Medievala Bran

Muzeul Satului Bran

Muzeul Satului Bran este amenajat chiar in curtea castelului Bran si reprezinta un important vestigiu cultural al zonei Bran. Realizat in urma cu peste 40 de ani, muzeul satului evidentiaza arhitectura traditionala din satele din Tara Barsei.

Principalele tipuri de gospodarii si locuinte amenajate in interiorul muzeului, alaturi de o serie de anexe gospodaresti sunt raportate la ocupatiile de baza ale vremurilor respective, cum ar fi: agricultura, cresterea animalelor, prelucrarea lanii si a lemnului, etc. Muzeul satului branean evidentiaza evolutia tipologica arhitecturala de la case cu o singura incapere la case cu doua si trei incaperi, cu tinda si diverse anexe.

Detalii...

Manastirea Aninoasa

Manastirea Aninoasa se afla in satul cu acelasi nume, la 18 km distanta fata de Campulung.

Manastirea Aninoasa a fost contruita in secolul XVII iar picturile din biserica mare au fost realizate de Parvu Mutu campulungeanul, un pictor renumit pentru portretistica sa si fondator de scoala de pictura laica si religioasa.

Detalii...

Castelul Bran

Castelul Bran, principala atractie turistica din Transilvania, este situat la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel.

Legenda lui Dracula, s-a conturat in jurul Castelului Bran, datorita metodelor de tortura pe care Vlad Tepes le aplica asupra dujmanilor sai.

Detalii...

COMENTARII DESPRE VAMA MEDIEVALA BRAN

(10 Oct 2008) silviu - testing

PAREREA DVS. DESPRE VAMA MEDIEVALA BRAN

Click aici pentru a adauga un comentariu!