Obiceiuri si Traditii in Bran


 

Munca Pamantului

 

Invoieli Agricole privind Pamantul

Simtul proprietatii foarte dezvoltat in Zona Branului face ca pamantul sa fie lucrat de catre proprietari, rare fiind cazurile in care pamantul sa fie dat sub ingrijire altor persoane. Totusi, familiile batrane, ce nu-si mai pot lucra pamantul datorita varstei inaintate il dau in arenda, cu un procent de 50%.

 

 

Mulsul Oilor

Masura Laptelui la Oi si la Vaci

Fiecare proprietar, primeste de la stapanul stanii unde isi trimite animalele pentru varat, pentru fiecare oaie 4-5Kg de branza de burduf, 1Kg de urda sau 7-8Kg de telemea. De asemeni, proprietarii sunt obligati sa plateasca stapanului de stana costurile aferente tratamentelor zooveterinare ale animalelor.

Pentru fiecare vaca, pentru toata perioada de varat (1 Iunie - 1 Octombrie) proprietarul primeste 6Kg branza de burduf si 1Kg de urda pentru fiecare litru de lapte mults la masurarea laptelui.

Masurarea laptelui se desfasoara intre Sfantul Petru Nou si Sfantul Petru Vechi, in mijlocul perioadei de pasunat. In ziua aleasa de comun acord de catre stapanul stanii si proprietarii de animale, se masoara laptele muls de la fiecare animal la cele 3 mulsori ale zilei respective.

 

Urcatul la Munte

Urcatul la Munte

Aceasta activitate are ca scop pasunatul animalelor. Astfel, in jurul zilei de 1 Mai ovinele incep pasunatul pe pasunile de la ses, in timp ce taurinele incep pasunatul pe fanetele proprietarilor spre finalul lunii Mai.

La inceputul lunii Iunie, atat ovinele cat si taurinele sunt urcate catre munte, pentru a-si continua pasunatul pe pasunile alpine.

 

Tunsul Oilor

Tunsul oilor se desfasoara pe perioada lunii Martie, cu cel putin 3-4 saptamani inainte de iesirea la pasunat a animalelor.

 

Ravasitul Oilor

Alesul Oilor

Alesul Oilor sau Ravasitul Oilor, este una dintre cele mai importante sarbatori desfasurate in Zona Bran. Aceasta sarbatoare are loc dupa ce stapanii de stana coboara de la munte, inapoind proprietarilor animalele definitivand intelegerea cu acestia. Mai precis, proprietarii isi recupereaza animalele, primesc si produsele lactate cuvenite, achitand catre stapanul de stana costurile aferente tratamentelor zooveterinare.

In Zona Bran, de-a lungul timpului, s-a impamantenit obiceiul ca in prima Duminca din luna Octombrie, pe platforma de la Vama sa se desfasoare activitati festive sub denumirea generica "Ravasitul Oilor", aceasta activitate fiind organizata dupa anul 1990 de catre Consiliul Local Bran si Centrul Agricol.

Cu aceasta ocazie se organizeaza o mare expozitie de produse din lapte, cat si o expozitie cu cele mai frumoase exemplare animale. (ovine, taurine, caini ciobanesti, cai, magari).

 

Construirea Stanii

Stana de OiStanele sunt construite in general din barne de brad, cu acoperis in doua ape. Stana reprezinta componenta de baza a complexului pastoral de munte, fiind elementul cheie in timpul varatului animalelor.

Stana are functii multiple, asigurand in acelasi timp adapostul ciobanilor cat si dependintele necesare procesului de productie.

Dependintele cele mai importante dintr-o stana sunt :

  • fierbatoarea (foloseste la prelucrarea laptelui)
  • stana foilor (destinata dospirii casului si a prelucrarii branzei)
  • stana branzei (sau bordeiul de branza, este amplasata in partea nordica, unde se pastreaza branza).

Imagini referitoare la "Obiceiuri si Traditii in Bran":

Stana de OiCiobanUrcatul la MunteStana de Oi

Cetatea Rasnov

Imposibil de ratat daca circulati pe DN73 de la Brasov la Bran este cetatea Rasnov. Tara Barsei, cum se numeste zona in care se afla cetatea, este de altfel, una bogata in traditii si istorie, existand numeroase vestigii dacice care au atesta importanta strategica a sa.

Datorita pozitiei si a relatiilor permanente atat cu Tara Romaneasca, cat si cu Transilvania, Rasnovul a cunoscut o importanta dezvoltare economica de-a lungul timpului, odata cu aparitia, pe langa agricultura, si a diverselor mestesuguri. In urma invaziilor tatare localnicii au decis ca au nevoie de un sistem de aparare impotriva acestora, iar impreuna cu ajutorul localitatilor vecine au pus temelia Cetatii Rasnovului.

Detalii...

Bran

Zona Bran a reprezentat in decursul timpului un punct strategic din punct de vedere militar si economic. De asemeni, zonei Bran i s-au atribuit diferite destinatii, aflandu-se sub administratie ungureasca, secuiasca, si romaneasca.

Istoricii spun ca Branul a reprezentat "o poarta ferecata in calea dusmanilor".

Detalii...

Vama Bran

Al treilea muzeu important din Bran are o stransa legatura cu castelul si ne aminteste acesta era un important punct vamal dintre vechile provincii Tara Romaneasca si Transilvania. Casa Vamii este un momument istoric situat in partea de Sud a castelului Bran, la poalele acestuia, chiar langa drumul Brasov - Campulung.

Detalii...

COMENTARII DESPRE OBICEIURI SI TRADITII IN BRAN

(12 Dec 2015) borsanu - A cincea poza e facuta in BORSA MARAMURES

PAREREA DVS. DESPRE OBICEIURI SI TRADITII IN BRAN

Click aici pentru a adauga un comentariu!