Muzeul Satului Bran


Muzeul Satului Bran

Muzeul Satului din Bran este amenajat chiar in curtea Castelului Bran si reprezinta un important vestigiu cultural al zonei Bran. Realizat in urma cu peste 40 de ani, muzeul satului evidentiaza arhitectura traditionala din satele din Tara Barsei.

Principalele tipuri de gospodarii si locuinte amenajate in interiorul muzeului, alaturi de o serie de anexe gospodaresti sunt raportate la ocupatiile de baza ale vremurilor respective, cum ar fi: agricultura, cresterea animalelor, prelucrarea lanii si a lemnului, etc. Muzeul satului branean evidentiaza evolutia tipologica arhitecturala de la case cu o singura incapere la case cu doua si trei incaperi, cu tinda si diverse anexe.

Gospodarie cu ocol

Specifica asezarilor din zona Bran, gospodaria cu ocol intarit este regasita in forma de "Casa cu curte", care dateaza din 1843. Gospodaria consta in casa de locuit, grajduri si feirbatoare cu cuptor de copt paine. Casa de locuit are 4 incaperi (casuta, celar, tinda si casa mare) si este legata de anexe prin intermediul unei polatre, pe care se adapostea si uneltele si atelajele. O alta gospodarie cu curte specifica zonei Bran, reprezentata prin "Casa Clinciu", este gospodaria pe trei linii, alcatuita din casa de locuit si sura, legate ,de asemenea, printr-o polatra.

Un alt aspect important care evidentiaza ocupatiile traditionale ale localnicilor de la acea vreme este prezenta principalelor instalatii de mestesug popular: piua (folosita pentru ingrosat si finisat postavul destinat hainelor), darsta (folosita pentru ingrosatul si scarmosatul lanii) si joagarul (denumit si "moara cu scanduri").

Arhitectura caselor din zona Bran este caracterizata prin realizarea unei temelii de piatra, peste care se aseaza pereti din barne de brad, imbinate la capete, lipite cu lut si varuite cu alb. Acoperisurile caselor sunt fie in patru ape, fie in doua, si sunt realizate din sindrile de brad. Casele au proportii armonioase, incadrand placut peisajul montan de care apartin.

Camera cu vatra

Interiorul tipic al caselor branene este caracterizat de tavanul cu grinzi aparente, cu elemente geometrice si florale stilizate, de peretii lipiti cu lut si varuiti cu alb, iar pardoseala din scandura de brad. Traiul zilnic al localnicilor subliniat in interiorul locuintelor din muzeul satului branean prin amplasarea diverselor elemente care au scop functional (vatra, masa, patul, leaganul copilului) sau unul decorativ (icoane, obiecte de ceramica, articole textile). Mobilierul este semnificativ pentru diferitele etape ale istoriei, de la cel cioplit din fag, pana la cel sculptat din bran si pictat.

Muzeul satului din Bran este o marturie vie a acestei zone etnografice, bogata in cultura si traditii si totodata, reprezentand un punct de atractie pentru numerosii turisti care tranziteaza Branul sau petrec sejurul la pensiunile de aici. Localizarea muzeului in curtea Castelului Bran ofera sansa de a vizita ambele atractii turistice fara prea prea multe complicatii.

Imagini referitoare la "Muzeul Satului Bran":

Muzeul satului din BranGospodarie cu ocol din muzeul satuluiCasa din zona Bran cu moara de apaMoara de apa din muzeul satuluiPolatra unde se prelucra lemnulCamera cu razboiCamera pentru servit masaCamera cu peretii decorati cu tesaturi de lana si serveteCamera cu leaga pentru copilAtelaj adapostit in polatra

Bran

Zona Bran a reprezentat in decursul timpului un punct strategic din punct de vedere militar si economic. De asemeni, zonei Bran i s-au atribuit diferite destinatii, aflandu-se sub administratie ungureasca, secuiasca, si romaneasca.

Istoricii spun ca Branul a reprezentat "o poarta ferecata in calea dusmanilor".

Detalii...

Manastirea Aninoasa

Manastirea Aninoasa se afla in satul cu acelasi nume, la 18 km distanta fata de Campulung.

Manastirea Aninoasa a fost contruita in secolul XVII iar picturile din biserica mare au fost realizate de Parvu Mutu campulungeanul, un pictor renumit pentru portretistica sa si fondator de scoala de pictura laica si religioasa.

Detalii...

Castelul Bran

Castelul Bran, principala atractie turistica din Transilvania, este situat la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel.

Legenda lui Dracula, s-a conturat in jurul Castelului Bran, datorita metodelor de tortura pe care Vlad Tepes le aplica asupra dujmanilor sai.

Detalii...

COMENTARII DESPRE MUZEUL SATULUI BRAN

(28 Aug 2010) aurelian dascalu - Am vizitat Muzeul satului din Bran cu un grup de italieni care au ramas foarte impresionati de organizare, grija pentru valorile etnografice si frumusetea locului.Felicitari celor ce ingrijesc asemenea comori

PAREREA DVS. DESPRE MUZEUL SATULUI BRAN

Click aici pentru a adauga un comentariu!