Muntii Piatra Craiului


 

 

Muntii Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului este situat in Carpatii Meridionali si, impreuna cu masivul Bucegi, margineste pasul Rucar-Bran. Acest masiv este unic prin structura sa, fiind alcatuit din straturi verticale de calcar ce formeaza o creasta de 22 kilometri lungime. Altitudinea maxima se intalneste in varful Piatra Craiului, numit si varful La Om, inalt de 2238 metri.

 

Garofita din Piatra Craiului

Piatra Craiului are o flora si fauna foarte bine reprezentate. Un exemplu este Garofita Pietrei Craiului, o floare specifica acestui loc. In ceea ce priveste fauna, in zona se regasesc 89 de specii dintre care 50 sunt protejate prin lege. Dintre speciile strict protejate din Parcul National Piatra Craiului amintim Capra Neagra (Rupicapra rupicapra).

Satele si localitatile din jurul Pietrei Craiului reprezinta un adevarat paradis etnografic. In aceasta zona se pastreaza vechile obiceiuri specifice zonei de la tara, unde amatorii de mancaruri traditionale romanesti vor avea de unde alege.

 

 

Varful La Om Pentru amatorii de excursii pe munte si alpinisti muntele Piatra Craiului este o amintire de neuitat. Exista mai multe trasee turistice pentru a explora acest masiv, dar atractia principala ramane o drumetie pe creasta principala, unde, atentie, nu exista cabane ci doar trei refugii. Reteaua de trasee marcate este bine dezvoltata dar se recomanda totusi un minim de experienta pentru traseele mai complicate.

Altitudinea medie este aproximativ 2000 metri. Aici se gaseste cavitatea cu cea mai mare diferenta de nivel din Romania, Avenul de sub Coltii Grindului. Alte obiective care merita vizitate sunt Pestera Dambovicioara, Pestera Coltul Chiliilor, Prapastiile Zarnestilor, varful Piatra Mica, Poiana Ascunsa, Marele Grohotis.

 

Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938, "datorita caracterului unic al masivului [...] ca si datorita frumusetii peisajului" (Consiliul de Ministri), iar in 1990 a fost declarata Parc National.

 

Imagini referitoare la "Muntii Piatra Craiului":

Panorama Piatra CraiuluiRefugiul AscutitRefugiul GrindGarofita Piatra CraiuluiGarofita Piatra CraiuluiCapra NeagraCurmaturaVarful La Om

Muzeul Satului Bran

Muzeul Satului Bran este amenajat chiar in curtea castelului Bran si reprezinta un important vestigiu cultural al zonei Bran. Realizat in urma cu peste 40 de ani, muzeul satului evidentiaza arhitectura traditionala din satele din Tara Barsei.

Principalele tipuri de gospodarii si locuinte amenajate in interiorul muzeului, alaturi de o serie de anexe gospodaresti sunt raportate la ocupatiile de baza ale vremurilor respective, cum ar fi: agricultura, cresterea animalelor, prelucrarea lanii si a lemnului, etc. Muzeul satului branean evidentiaza evolutia tipologica arhitecturala de la case cu o singura incapere la case cu doua si trei incaperi, cu tinda si diverse anexe.

Detalii...

Partia Zanoaga

Partia Bran - Zanoaga a fost inaugurata in anul 2005, si este situata la mai putin de 4km de Castelul Bran. Aceasta prezinta o dificultate medie, potrivita atat schiorilor incepatori, cat si celor avansati.

Detalii...

Obiceiuri

Zona Branului prezinta O serie de Obiceiuri si Traditii cu o incarcatura folclorica pronuntata, cat si interes din punct de vedere turistic, dupa cum urmeaza :

  • Invoieli Agricole privind Pamantul
  • Masura Laptelui la Oi si la Vaci
  • Urcatul la Munte
  • Tunsul Oilor
  • Alesul Oilor
  • Construirea Stanii
Detalii...

COMENTARII DESPRE MUNTII PIATRA CRAIULUI

(21 Ian 2009) adriana:X:XX: - ...am fost o singura data in Muntii Piatra Craiului,dar parca m-am "indragostit la prima vedere"de ei.Nu am mai vazut asemenea minunatie in viata mea:randuri de sisturi park asezate de om care dau un exemplu viu k natura poate face minuni.Dak ar trebui sa imi aleg aqm o destinatie pentru vacanta ideala,as merge fara indoiala in Piatra Craiului,un loc unde Raiul a coborat pe pamant...:X:X:X:X

PAREREA DVS. DESPRE MUNTII PIATRA CRAIULUI

Click aici pentru a adauga un comentariu!