Manastirea Aninoasa


Manastirea Aninoasa

Manastirea Aninoasa se afla in satul cu acelasi nume, la 18 km distanta fata de Campulung. Manastirea este situata in sud-estul satului pe o terasa cu altitudinea de 460m, pe malul stang al unui rau, Bratia. In trecut, zona era inconjurata de paduri de anini (arini) de la care a si venit numele manastirii.

Manastirea Aninoasa a fost contruita in secolul XVII, ctitorita de un boier, Tudoran Vladescu. Locasul de cult nu a devenit biserica de curte pentru familia Vladescu, cum era prevazut intial, datorita faptului ca sotia boierului, Alexandra Vladescu, a murit in acelasi an in care s-a inceput constructia. Drept urmare, boierul s-a calugarit, devenind monahul Teodosie, iar lacasul de cult a devenit manastire de calugari. Intre 1722 - 1730 s-a construit si incinta dreptunghiulara care se poate observa in prezent, impreuna cu cladirile anexe. Din punct de vedere arhitectural, manastirea a fost construita in acelasi stil brancovenesc ca si castelul Bran.

Capela Manastirii Aninoasa

Picturile din biserica mare au fost realizate de Parvu Mutu campulungeanul, un pictor renumit pentru portretistica sa si fondator de scoala de pictura laica si religioasa. Ca toate manastirile din evul mediu, si manastirea Aninoasa este fortificata, cu ziduri a caror grosime ajunge la 1,84 metri. In plus, holul de la paraclis este prevazut cu creneluri de aparare, marturie a incursiunilor de jaf care au amenintat manastirea.

Manastirea a fost bogata ( chiar foarte bogata dupa spusele sorei Ileana, in prezent maica la manastire) avand in admistrare mosii si metocuri din sapte judete, mii de cai, sute de vaci, sate de tigani robi pentru munca pamantului.

Odata cu secularizarea lui Alexandru Ioan Cuza, in 1863-1864, manastirea a fost desfiintata. Abia in 1993 a fost redeschisa si a revenit la statutul de manastire, dar ca manastire de maici si pana la constructia biserici satului, in 2001, a indeplinit si functia de lacas de rugaciune.

In prezent, manastirea Aninoasa este exclusiv manastire de maici, administrata de parintele slujitor si duhovnic, Parintele Clement Paunescu.

Imagini referitoare la "Manastirea Aninoasa":

Manastirea AninoasaPisania Manastirii AninoasaChilii din Manastirea AninoasaChilii din Manastirea AninoasaPantocratorul Manastirii AninoasaCatapeteasma Manastirii Aninoasa

Cetatea Rasnov

Imposibil de ratat daca circulati pe DN73 de la Brasov la Bran este cetatea Rasnov. Tara Barsei, cum se numeste zona in care se afla cetatea, este de altfel, una bogata in traditii si istorie, existand numeroase vestigii dacice care au atesta importanta strategica a sa.

Datorita pozitiei si a relatiilor permanente atat cu Tara Romaneasca, cat si cu Transilvania, Rasnovul a cunoscut o importanta dezvoltare economica de-a lungul timpului, odata cu aparitia, pe langa agricultura, si a diverselor mestesuguri. In urma invaziilor tatare localnicii au decis ca au nevoie de un sistem de aparare impotriva acestora, iar impreuna cu ajutorul localitatilor vecine au pus temelia Cetatii Rasnovului.

Detalii...

Bran

Zona Bran a reprezentat in decursul timpului un punct strategic din punct de vedere militar si economic. De asemeni, zonei Bran i s-au atribuit diferite destinatii, aflandu-se sub administratie ungureasca, secuiasca, si romaneasca.

Istoricii spun ca Branul a reprezentat "o poarta ferecata in calea dusmanilor".

Detalii...

Castelul Bran

Castelul Bran, principala atractie turistica din Transilvania, este situat la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel.

Legenda lui Dracula, s-a conturat in jurul Castelului Bran, datorita metodelor de tortura pe care Vlad Tepes le aplica asupra dujmanilor sai.

Detalii...

COMENTARII DESPRE MANASTIREA ANINOASA

(4 Ian 2009) alin - Foarte frumoasa.
(7 Apr 2009) Săftica - Binecuvâtatea Sfântului Duh să fie în Ţara noastră România şi vă rugaţi pentru sufletele noastre ale românilor care sunt atât de încercate de păcat.Doamne ajută.
(27 Aug 2011) juytre - scan0002.jpg
2.
scan0003.jpg
3. DOAMNE AJUTA, Fratilor as dori sa va ganditi macar o clipa la un asa chin pe care eu il sufar zi de zi, zic asta ptr ca eu am suferit de 2 ori accidente vasculare din trunchiul cerebral,, partial am ramas cu paralizie,, tot de 2 ori am suferit infarcturi miocardice, am Diabet foarte coplicat, imi fac injectii cu insulina de 4 ori pe zi, cate 80 unitati. plus ca trebue sa iau si multe medicamente ptr bolile de care eu sufar, fara de care eu nu as mai supravetui, mai am si poliartrita reumatoida, as putea sa zic ca eu sunt un cadavru inca viu,, nu pot efectua nici un fel de activitate, numai bunul Dumnezeu stie de viata mea foarte chinuita, sunt persoana cu handicap si primesc un ajutor de 33,5 lei lunar, oare ce sami cumpar de acesti bani? si ptr ca-sa primesc acest ajutor a fost nevoe sami deschid cont la banca Raiffaisen Bank in romania pe numele meu mihai feraru si are nr: RO93rzbr0000060001059026 in lei cod swift este rzbrrobu,, mi-sa deschis cont si in euro tot acolo este, ro72rzbr0000060004438690, De aceea fac apel pe aceasta cale catre ori ce suflet de om care iubeste pe Dumnezeu sami ajute si destinul meu asa chinuit, ma voi ruga lui bunul dumnezeu sa rasplateasca pe fiecare-n parte ptr gestul lor omenesc,, offf doamnee tare-i grea suferinta,, ori ce fel de ajutor sub ori-ce forma la mine vor fi bine-venit, duc lipsa de alimente si medicamente, astai durerea mea, va rog nu uitati dumnezeu vegheaza totul, DOAMNE AJUTA.
4. TEL 0040761887298 MIHAI. A-R
(12 Feb 2013) TOADER NITA - foarte foarte frumos,multa liniste si simnti inca de cind pasesti pe micuta poarta ca deja esti intr-o lume mirifica,fara griji si foarte aproape de Dumnezeu.AM FOST DE 2-3 ORI acolo, insa m-as intoarce oricind cu mare placere si cu bucurie pentru linistea si siguranta pe care ti-o ofera aceste locuri DUMNEZEESTI.

PAREREA DVS. DESPRE MANASTIREA ANINOASA

Click aici pentru a adauga un comentariu!