Manastirea Aninoasa


Manastirea Aninoasa

Manastirea Aninoasa se afla in satul cu acelasi nume, la 18 km distanta fata de Campulung. Manastirea este situata in sud-estul satului pe o terasa cu altitudinea de 460m, pe malul stang al unui rau, Bratia. In trecut, zona era inconjurata de paduri de anini (arini) de la care a si venit numele manastirii.

Manastirea Aninoasa a fost contruita in secolul XVII, ctitorita de un boier, Tudoran Vladescu. Locasul de cult nu a devenit biserica de curte pentru familia Vladescu, cum era prevazut intial, datorita faptului ca sotia boierului, Alexandra Vladescu, a murit in acelasi an in care s-a inceput constructia. Drept urmare, boierul s-a calugarit, devenind monahul Teodosie, iar lacasul de cult a devenit manastire de calugari. Intre 1722 - 1730 s-a construit si incinta dreptunghiulara care se poate observa in prezent, impreuna cu cladirile anexe. Din punct de vedere arhitectural, manastirea a fost construita in acelasi stil brancovenesc ca si castelul Bran.

Capela Manastirii Aninoasa

Picturile din biserica mare au fost realizate de Parvu Mutu campulungeanul, un pictor renumit pentru portretistica sa si fondator de scoala de pictura laica si religioasa. Ca toate manastirile din evul mediu, si manastirea Aninoasa este fortificata, cu ziduri a caror grosime ajunge la 1,84 metri. In plus, holul de la paraclis este prevazut cu creneluri de aparare, marturie a incursiunilor de jaf care au amenintat manastirea.

Manastirea a fost bogata ( chiar foarte bogata dupa spusele sorei Ileana, in prezent maica la manastire) avand in admistrare mosii si metocuri din sapte judete, mii de cai, sute de vaci, sate de tigani robi pentru munca pamantului.

Odata cu secularizarea lui Alexandru Ioan Cuza, in 1863-1864, manastirea a fost desfiintata. Abia in 1993 a fost redeschisa si a revenit la statutul de manastire, dar ca manastire de maici si pana la constructia biserici satului, in 2001, a indeplinit si functia de lacas de rugaciune.

In prezent, manastirea Aninoasa este exclusiv manastire de maici, administrata de parintele slujitor si duhovnic, Parintele Clement Paunescu.

Imagini referitoare la "Manastirea Aninoasa":

Manastirea AninoasaPisania Manastirii AninoasaChilii din Manastirea AninoasaChilii din Manastirea AninoasaPantocratorul Manastirii AninoasaCatapeteasma Manastirii Aninoasa

Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara se afla in judetul Arges, la mai putin de 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucar. Pestera s-a format in calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, in urma actiunii apelor paraului Dambovicioara.

Drumul spre pestera urmeaza cursul Dambovicioarei, plin de mici cascade si repezisuri, printr-un mic defileu pitoresc. Soseaua merge in paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas inverzite, inconjurate de stanca, de o frumusete deosebita.

Detalii...

Muzeul Satului Bran

Muzeul Satului Bran este amenajat chiar in curtea castelului Bran si reprezinta un important vestigiu cultural al zonei Bran. Realizat in urma cu peste 40 de ani, muzeul satului evidentiaza arhitectura traditionala din satele din Tara Barsei.

Principalele tipuri de gospodarii si locuinte amenajate in interiorul muzeului, alaturi de o serie de anexe gospodaresti sunt raportate la ocupatiile de baza ale vremurilor respective, cum ar fi: agricultura, cresterea animalelor, prelucrarea lanii si a lemnului, etc. Muzeul satului branean evidentiaza evolutia tipologica arhitecturala de la case cu o singura incapere la case cu doua si trei incaperi, cu tinda si diverse anexe.

Detalii...

Muntii Piatra Craiului

Muntii Piatra Craiului sunt situati in Carpatii Meridionali si sunt delimitati in partea de est si sud-est de culoarul Rucar-Bran si raul Dambovicioara. Masivul are o lungime de aproximativ 25 kilometri si face parte din Parcul National Piatra Craiului.

Pentru cei pasionati de alpinism muntii Piatra Craiului reprezinta un adevarat poligon de antrenament, iar pentru cei care se incumeta la o plimbare nu vor fi dezamagiti de peisajul sublim.

Detalii...

COMENTARII DESPRE MANASTIREA ANINOASA

(4 Ian 2009) alin - Foarte frumoasa.
(7 Apr 2009) Săftica - Binecuvâtatea Sfântului Duh să fie în Ţara noastră România şi vă rugaţi pentru sufletele noastre ale românilor care sunt atât de încercate de păcat.Doamne ajută.
(27 Aug 2011) juytre - scan0002.jpg
2.
scan0003.jpg
3. DOAMNE AJUTA, Fratilor as dori sa va ganditi macar o clipa la un asa chin pe care eu il sufar zi de zi, zic asta ptr ca eu am suferit de 2 ori accidente vasculare din trunchiul cerebral,, partial am ramas cu paralizie,, tot de 2 ori am suferit infarcturi miocardice, am Diabet foarte coplicat, imi fac injectii cu insulina de 4 ori pe zi, cate 80 unitati. plus ca trebue sa iau si multe medicamente ptr bolile de care eu sufar, fara de care eu nu as mai supravetui, mai am si poliartrita reumatoida, as putea sa zic ca eu sunt un cadavru inca viu,, nu pot efectua nici un fel de activitate, numai bunul Dumnezeu stie de viata mea foarte chinuita, sunt persoana cu handicap si primesc un ajutor de 33,5 lei lunar, oare ce sami cumpar de acesti bani? si ptr ca-sa primesc acest ajutor a fost nevoe sami deschid cont la banca Raiffaisen Bank in romania pe numele meu mihai feraru si are nr: RO93rzbr0000060001059026 in lei cod swift este rzbrrobu,, mi-sa deschis cont si in euro tot acolo este, ro72rzbr0000060004438690, De aceea fac apel pe aceasta cale catre ori ce suflet de om care iubeste pe Dumnezeu sami ajute si destinul meu asa chinuit, ma voi ruga lui bunul dumnezeu sa rasplateasca pe fiecare-n parte ptr gestul lor omenesc,, offf doamnee tare-i grea suferinta,, ori ce fel de ajutor sub ori-ce forma la mine vor fi bine-venit, duc lipsa de alimente si medicamente, astai durerea mea, va rog nu uitati dumnezeu vegheaza totul, DOAMNE AJUTA.
4. TEL 0040761887298 MIHAI. A-R
(12 Feb 2013) TOADER NITA - foarte foarte frumos,multa liniste si simnti inca de cind pasesti pe micuta poarta ca deja esti intr-o lume mirifica,fara griji si foarte aproape de Dumnezeu.AM FOST DE 2-3 ORI acolo, insa m-as intoarce oricind cu mare placere si cu bucurie pentru linistea si siguranta pe care ti-o ofera aceste locuri DUMNEZEESTI.

PAREREA DVS. DESPRE MANASTIREA ANINOASA

Click aici pentru a adauga un comentariu!