Legenda lui Dracula


Dracula

Legenda lui Dracula constituie fenomenul de cultura romaneasca medievala cu cel mai mare ecou international si cea mai spectaculoasa persistenta. Aceasta s-a nascut din groaza starnita de faptele voievodului Vlad Tepes impotriva slujitorilor Semilunei.

Atestarile istorice din secolul al XV-lea despre Vlad Tepes, au comunicat doua imagini diferite ale voievodului, una care-l infatiseaza ca pe un tiran, cealalta ca pe un conducator aspru, necrutator, dar iubitor de tara si viteaz, luptator inversunat contra turcilor.

Aproape toti apusenii ii numeau pe munteni draguli. Primii care i-au numit in acest fel au fost turcii, pornind de la prea viteazul lor principe Dragula.

Michael Bocignoli din Raguza, in textul sau din 29 iunie 1524 foloseste consecvent numele Dragul cand se refera la Vlad Tepes, totodata caracterizandu-l magulitor. Apoi, pretendentul Dan, in scrisoarea lui de la 5 aprilie 1459 foloseste termenul de Draculea si chiar de dracul.

Vlad Tepes - Dracul

In cursul celei de-a doua domniii a lui Vlad Tepes, adica intre 1456-1462, cel putin pentru dusmani, adaosul Dracula la numele sau, pastrat de fapt de la tatal sau, Vlad Dracul - a devenit sinonim cu drac, diavol, simbol al raului in forma extrema. Vlad Tepes a dovedit acte de o extrema cruzime, pedepsind aspru hotia, lenea si tradarea, tragand in teapa pe cei vinovati.

Primele documente romanesti in care Vlad Tepes primeste numele Dracula provin din sudul Transilvaniei si dateaza din anii 1459-1460. Este vorba de acte ale pretendentului Dan dintre care cel mai sugestiv ar fi cel din data de 2 martie 1460: "...nelegiuitul si prea cruntul tiran fara de credinta, adica Dracul, care se zice Vlad voievod al tarii aceleia."

Insusi Vlad Tepes a adoptat numele de Vlad Dracul in propria sa semnatura. Astfel, la 4 august 1475, se semneaza "Wladislaus Dragwlaya, voievoda partium Transalpinarum", latinizandu-si totodata numele de Vlad in "Wladislaus".

Apelativul Dracula s-a impus cu precadere in spatiul din nord-vestul Tarii Romanesti, pana in Europa centrala, mai ales in perioada 1462-1475. De aceea a ajuns domnul insusi s-o preia si s-o pastreze in propria semnatura si pecete pe textele actelor latinesti din ultimii sai ani de viata.

Intelesul numelui Draculea, Dracula, asa cum fusese tradus in sudul Transilvaniei se potrivea cu faptele de groaza atribuite voievodului in mediile ostile politicii lui. (Brasov, Sibiu, curtea regala din Buda).

Bram Stoker - Dracula

In vreme ce in in spatiul romanesc Vlad Tepes voievod era privit ca un erou al luptei pentru libertate a romanilor, domn viteaz si drept, dar aspru, in vestul Europei a luat nastere in 1897, de sub condeiul scriitorului irlandez Bram Stoker "Contele Dracula" , personaj fictiv sortit sa devina prototipul invidiat al unei intregi literaturi de groaza din primele trei sferturi ale secolului nostru.

Astfel, in romanul "Contele Dracula", sub numele de Dracula , printul roman era un model pentru personajul principal.

Exista doua puncte tangente intre romanul lui Bram Stocker si Legenda lui Dracula :

  • numele de "Dracula"
  • Transilvania

Dupa romanul lui Bram Stocker "Dracula" au fost inspirate zeci de ecranizari, din care trei au cunoscut un succes neasteptat: "Nosferatu oder eine Symphonie des Granenes"(1922), "Dracula"(1931), "The Horror of Dracula"(1958).

Prin romanul lui Bram Stocker si, mai cu seama, prin ecoul extraordinar starnit de el, s-a intamplat un miracol cu legenda lui Dracula. Reinviata si amplificata cu mijloace moderne, ea a revenit, s-a mentinut si se mentine in domeniul strict al actualitatii, al atentiei publice permanente, cu prioritate in tarile vest-europene si in America de Nord.

Vlad Tepes-Dracula ramane o figura marcanta a secolului al XV-lea, un model pentru aspiratiile romanilor referitoare la libertate si independenta. Prin actiunile sale politice si militare abordate cu simpatie si cu mari sperante de toate tarile din sud-estul Europei, Vlad Tepes a fost intr-adevar o personalitate politica de seama a timpului sau.

Imagini referitoare la "Legenda lui Dracula":

Filmul Dracula (1931)Filmul Dracula (1931)Nosferatu (1922)Filmul Dracula (1992)Vlad Tepes Dracul

Bran

Zona Bran a reprezentat in decursul timpului un punct strategic din punct de vedere militar si economic. De asemeni, zonei Bran i s-au atribuit diferite destinatii, aflandu-se sub administratie ungureasca, secuiasca, si romaneasca.

Istoricii spun ca Branul a reprezentat "o poarta ferecata in calea dusmanilor".

Detalii...

Castelul Bran

Castelul Bran, principala atractie turistica din Transilvania, este situat la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel.

Legenda lui Dracula, s-a conturat in jurul Castelului Bran, datorita metodelor de tortura pe care Vlad Tepes le aplica asupra dujmanilor sai.

Detalii...

Partia Zanoaga

Partia Bran - Zanoaga a fost inaugurata in anul 2005, si este situata la mai putin de 4km de Castelul Bran. Aceasta prezinta o dificultate medie, potrivita atat schiorilor incepatori, cat si celor avansati.

Detalii...

COMENTARII DESPRE LEGENDA LUI DRACULA

(10 Oct 2008) silviu - testing
(8 Feb 2010) andra - am citit o carte ,cam asa ,dar tot despre contele dracula .este adevarat ,ca este iinfricosetorrr dar imi place
(26 Mar 2011) briana - stiu si eu....ma gandesc ledenda nu ar fi trebuit sa fie infricosatoare???????????doar este vorba de contele dracula(vlad tepes)ar mai fi trebuit sa spuna ca vlad tepes dupa tragea in teapa pe infractori,etc le bea sangele!
(8 Mai 2011) Daniela - Dracula a fost pentru mine cam exagerat.El este un om de speriat asa cum l-a descris legenda si ea mi se pare una adevarata dar si imbunatatita cu noi idei,adica acest dracula este cam de speriat pentru mine si as vrea sa spun ca aceasta legenda are totusi un inteles de groaza dar si o insufletire infricosatoare.
(27 Iun 2011) Madalina - Legenda este exagerata... In realitate Vlad Tepes era o persoana care nu suporta nelegiuitii. Nu a permis ca tara lui sa fie distrusa din interior, asa ca o curata de "uscaturi". Mi se pare corect ceea ce facea, chiar daca metodele lui nu erau ortodoxe... Daca metodele lui s-ar reintroduce lumea in care traim ar fi mult mai sigura, frica pe care ar produce-o aceste pedepse fiind ce-a care ia-r convinge pe oameni sa nu comita infractiuni.
(6 Noi 2011) ana - am citit legenda lui dracula si mi s-a parut putin infricosatoare dar si exagerata
(5 Feb 2012) Emilia - "fenomenul de cultura romaneasca medievala"?!!! asa exprimare ... de la asa romani ... nu-i de mirare ca toti vor sa ia de la noi ... suntem asa de disperati sa dam incat ne uitam identitatea!!!m-am enervat de la primul rand! incredibil!

PAREREA DVS. DESPRE LEGENDA LUI DRACULA

Click aici pentru a adauga un comentariu!