Istoricul Zonei Bran


Caracteristic Zonei Branului, inca din cele mai vechi timpuri a fost si este Castelul Bran, construit intre anii 1377 - 1382 ca o fortareata militara a devenit ulterior punct de interes economic, pentru ca in zilele noastre sa fie amenajat ca Muzeu, si sa reprezinte un important punct de atractie turistica in zona Bran.

Ludovic I de AnjouRegele Ungariei, Ludovic I de Anjou, le cere brasovenilor prin documentul de la 19 Noiembrie 1377 sa construiasca o cetate utilizand propriile resurse. Aceasta este si prima atestare documentara oficiala a Castelului Bran. In schimbul construirii cetatii, Ludovic I de Anjou ceda subordonarea a 13 localitati din Tara Barsei catre cetate. In acelasi timp, cetatenii brasovului erau scutiti de impozitul craiesc.

Cele 13 localitati, printre care se numara satele Baciu, Cernatu, Satulung, Turches, Tarlungeni, Zizin, Purcareni, Crizbav, Apata, Zarnesti si Tohan, reveneau in subordonarea castelanului cetatii, acesta avand atat atributii de judecator cat si militare. Se instaleaza astfel in Castelul Bran o Garnizoana de Mercenari, ce continea arcasi si balistari.

Tot in aceasta perioada, in apropierea Castelului Bran se construieste un punct vamal, ce percepea o taxa de 3% pentru toate marfurile tranzitate intre Tara Romaneasca si Transilvania.

Intre anii 1419 si 1424, Mircea cel Batran cedeaza cetatea unui aliat al sau in lupta cu turcii, regele ungar Sigismund.

Vlad TepesUlterior acestei perioade Cetatea Bran a servit in special functii militare, avand un rol important in lupta impotriva numeroaselor invazii ale turcilor. Intai a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor in vederea asigurarii apararii zonei de Sud-Est a Ardealului, pentru ca ulteiror, Iancu de Hunedoara sa preia conducerea cetatii de la acestia. In aceasta perioada, apar primele dovezi ale legaturii lui Vlad Tepes cu Cetatea Bran, dupa ce acesta a pierdut tronul Tarii Romanesti, fiind insarcinat de Iancu de Hunedoara cu apararea Zonei Branului, si in special a trecatorii catre Transilvania.

Castelul Bran isi pierde atributiile de punct vamal, cat si controlul tranzitului de marfuri din Zona Bran, in anul 1836, odata cu mutarea granitelor Ardealului cu Muntenia mai sus in munte, la Pajura.

In timpul razboiului ruso-romano-turc Castelul Bran a suferit o serie de modificari structurale. Acoperisul a fost schimbat complet de catre armata austriaca datorita expunerii acestuia fata de bombardamente. Aceasta actiune a deteriorat grav intreaga structura a Castelului Bran.

Orasul Brasov recastiga dreptul de administrare a Castelului Bran la 22 iulie 1888, acesta fiind predat de catre armata austriaca. In foarte scurt timp, orasul Brasov doneaza Castelul Bran catre Oficiul Silvic din Brasov, care il administreaza pana in anul 1918. In aceasta perioada, Castelul Bran a fost locuit de catre brigadieri silvici, padurari si inspectori silvici.

Regina Maria a RomanieiLa 1 Decembrie 1920, Castelul Bran este daruit Regiei Maria a Romaniei Mari de catre Consiliul Orasenesc al Brasovului. In aceasta perioada Castelul Bran este restaurat pentru prima data, sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, fiind transformat intr-o resedinta de vara, cu parc, alei pentru plimbari, lac, si fantani arteziene.

Regina Maria a cerut arhitectului Curtii Regale sa proiecteze urmatoarele edificii :

 • Casa de ceai
 • Casa de vanatoare
 • O bisericuta din lemn
 • O casa de lemn cu 7 camere
 • Casa de musafiri

Gustul rafinat al Reginei Maria, cat si priceperea Arhitectului Carol Liman, au transformat Castelul Bran dintr-o fortareata rece, sumbra, intr-o resedinta de vara luminata, cu spatii de odihna si recreere.

In anul 1948 Castelul Bran intra in proprietatea statului, dupa ce, in acelasi an Regimul Comunist alunga din tara pe Principesa Ileana impreuna cu intreaga familie regala, care mostenise castelul prin testament, de la mama sa, Regina Maria.

In prima perioada in care Castelul a fost adminstrat de Regimul Comunist, acesta a fost abandonat, chiar devastat. Incepand din anul 1956 dupa o reamenajare partiala, Castelul Bran a devenit Muzeu de Istorie si Arta Feudala.

Datorita procesului accentuat de degradare ce a afectat intreaga constructie, Castelul Bran a fost inchis pentru restaurare in anul 1987. Lucrarile de restaurare au durat pana in anul 1993, cand, desi restaurarea nu a fost finalizata, Castelul a fost redeschis catre public.

Imagini referitoare la "Istoricul Zonei Bran":

Castelul Bran - Ilustrata de epocaCastelul Bran - Ilustrata de epocaCastelul Bran - Ilustrata de epocaCastelul Bran - Fortareata MilitaraCastelul Bran - Fortareata MilitaraCastelul Bran - Resedinta RegalaCastelul Bran - Resedinta Regala

Obiceiuri

Zona Branului prezinta O serie de Obiceiuri si Traditii cu o incarcatura folclorica pronuntata, cat si interes din punct de vedere turistic, dupa cum urmeaza :

 • Invoieli Agricole privind Pamantul
 • Masura Laptelui la Oi si la Vaci
 • Urcatul la Munte
 • Tunsul Oilor
 • Alesul Oilor
 • Construirea Stanii
Detalii...

Cetatea Rasnov

Imposibil de ratat daca circulati pe DN73 de la Brasov la Bran este cetatea Rasnov. Tara Barsei, cum se numeste zona in care se afla cetatea, este de altfel, una bogata in traditii si istorie, existand numeroase vestigii dacice care au atesta importanta strategica a sa.

Datorita pozitiei si a relatiilor permanente atat cu Tara Romaneasca, cat si cu Transilvania, Rasnovul a cunoscut o importanta dezvoltare economica de-a lungul timpului, odata cu aparitia, pe langa agricultura, si a diverselor mestesuguri. In urma invaziilor tatare localnicii au decis ca au nevoie de un sistem de aparare impotriva acestora, iar impreuna cu ajutorul localitatilor vecine au pus temelia Cetatii Rasnovului.

Detalii...

Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara se afla in judetul Arges, la mai putin de 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucar. Pestera s-a format in calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, in urma actiunii apelor paraului Dambovicioara.

Drumul spre pestera urmeaza cursul Dambovicioarei, plin de mici cascade si repezisuri, printr-un mic defileu pitoresc. Soseaua merge in paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas inverzite, inconjurate de stanca, de o frumusete deosebita.

Detalii...

COMENTARII DESPRE ISTORICUL ZONEI BRAN

(25 Feb 2011) aditzuq - Intre anii 1419 si 1424, Mircea cel Batran cedeaza cetatea unui aliat al sau in lupta cu turcii, regele ungar Sigismund...Mircea cel Batran a murit in 1418 ... HEllo

PAREREA DVS. DESPRE ISTORICUL ZONEI BRAN

Click aici pentru a adauga un comentariu!