Cetatea Rasnov


Cetatea Rasnov

Imposibil de ratat daca circulati pe DN73 de la Brasov la Bran este cetatea Rasnov. Tara Barsei, cum se numeste zona in care se afla cetatea, este de altfel, una bogata in traditii si istorie, existand numeroase vestigii dacice care au atesta importanta strategica a sa.

Datorita pozitiei si a relatiilor permanente atat cu Tara Romaneasca, cat si cu Transilvania, Rasnovul a cunoscut o importanta dezvoltare economica de-a lungul timpului, odata cu aparitia, pe langa agricultura, si a diverselor mestesuguri. In urma invaziilor tatare localnicii au decis ca au nevoie de un sistem de aparare impotriva acestora, iar impreuna cu ajutorul localitatilor vecine au pus temelia Cetatii Rasnovului.

Impunatoare datorita pozitiei de pe dealul stancos de la sudul localitatii cu acelasi nume, cetatea Rasnov este mentionata pentru prima data in anul 1335 ca Cetatea Taraneasca a Rasnovului, fiind una din cele doua cetati care au rezistat pustiiri Tarii Barsei de catre tatari de la aceea vreme (cealalta fiind cetatea de pe dealul Tampa din Brasov). De-a lungul timpului cetatea a rezistat numeroaselor asedii, salvand viata localnicilor, existand o singura mentiune a unei capitulari, in 1612, cand portile cetatii s-au deschis din cauza lipsei de apa.

Zidurile cetatii, care dainuiesc si astazi la fel de impunatoare, au gazduit si pe Mihai Viteazul dupa infrangerea de la Miraslau din 1600, in timp ce acesta astepta intariri pentru trupele sale din Tara Romaneasca.

Harta cetatii Rasnov

Cetatea nu are un stil arhitectonic aparte, pastrand asemanarea cu casele obisnuite de la acea vreme, fiind evident adaptata pentru fortificare. Pentru costruirea sa s-au folosit piatra si caramida, iar pentru acoperisuri s-a folosit tigla pentru prevenirea incendierii de catre asediatori. Inaltimea zidurilor ajunge la aproximativ 5 m, iar grosimea acestora la 1,5 m (acolo unde acestea nu sunt dublate).

Accesul in cetatea se face prin partea estica, unde exista un bastion circular. Interiorul cetatii prezinta ruinele a peste 30 de case, in care se adaposteau localnicii si bunurile acestora in cazul unui asediu, o scoala si o capela.

In zilele noastre intre zidurile cetatii se regaseste muzeul Rasnov, o vie marturie a vietii zbuciumate a locuitorilor Rasnovului de-a lungul istoriei. In acest muzeu se regasesc arme si unelte, stampe si copii ale unor documente autentice, precum si numeroase alte obiecte de epoca care dateaza de acum sute de ani si reprezinta o atractie turistica importanta a zonei Bran.

Imagini referitoare la "Cetatea Rasnov":

Semnul cu numele cetatii si al localitatiiVedere spre Rasnov de langa cetateFortificatiile cetatii RasnovIn interiorul cetatii RasnovCapela din cetatea RasnovVedere din cetatea RasnovScari din interiorul cetatii RasnovuluiRuine ale caselor din cetatea RasnovuluiSala de relaxare si tras cu arculExpozitie de oale de lut de la muzeul RasnovExpozitie costume populare de la muzeul Rasnov

Bran

Zona Bran a reprezentat in decursul timpului un punct strategic din punct de vedere militar si economic. De asemeni, zonei Bran i s-au atribuit diferite destinatii, aflandu-se sub administratie ungureasca, secuiasca, si romaneasca.

Istoricii spun ca Branul a reprezentat "o poarta ferecata in calea dusmanilor".

Detalii...

Partia Zanoaga

Partia Bran - Zanoaga a fost inaugurata in anul 2005, si este situata la mai putin de 4km de Castelul Bran. Aceasta prezinta o dificultate medie, potrivita atat schiorilor incepatori, cat si celor avansati.

Detalii...

Castelul Bran

Castelul Bran, principala atractie turistica din Transilvania, este situat la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel.

Legenda lui Dracula, s-a conturat in jurul Castelului Bran, datorita metodelor de tortura pe care Vlad Tepes le aplica asupra dujmanilor sai.

Detalii...

COMENTARII DESPRE CETATEA RASNOV

Nu exista nici un comentariu despre acest articol

PAREREA DVS. DESPRE CETATEA RASNOV

Click aici pentru a adauga un comentariu!