Castelul Bran


Castelul Bran

Castelul Bran, principala atractie turistica din zona Transilvaniei, este situat la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel.

Castelul Bran a fost construit in jurul anului 1378, pe varful unei stanci, avand o pozitie strategica din punct de vedere militar. In momentul constructiei sale, acesta servea scopuri militare.

In decursul timpului, Castelul Bran si-a pierdut atributiile militare, devenind un centru economic al zonei, iar in prezent fiind amenajat ca muzeu. Acesta este cunoscut in intreaga lume sub numele de Castelul lui Dracula, datorita legendelor ce au circulat pe intreg mapamondul, alimentate de caracterul crud si sangeros al voievodului Vlad Tepes - Dracula.

Dracula

Castelul Bran este obiectivul turistic cel mai vizitat din Romania, de catre turisti din intreaga lume, ce sosesc aici pentru a-si satisface curiozitatile privind Legenda lui Dracula.

Legenda lui Dracula, desi are la baza o serie de intamplari reale, se datoreaza in mare parte romanului Dracula (scris de Bram Stoker), ce a alimentat imaginatia turistilor, transformand Castelul Bran intr-un castel al vampirilor, in care Contele Dracula (Vlad Dracul) se infrupta cu sangele victimelor sale, pentru a se putea mentine in viata.

Multi dintre turistii ce viziteaza Castelul Bran se asteapta sa gaseasca dovezi ale existentei Contelui Dracula.

Castelul Bran este deschis turistilor, ce pot vizita atat interiorul sau, cat si curtea exterioara. De asemeni, turistii pot opta pentru serviciile profesionale ale unui ghid experimentat, ce cunoaste micile secrete ale acestuia.

In prezent, in interiorul Castelului Bran sunt expuse colecţii de ceramica, mobilier, arme şi armuri din perioada Reginei Maria.

Regina Maria

Dupa anul 1920, moment in care Castelul Bran a fost daruit de catre orasul Brasov Reginei Maria a Romaniei Mari, acesta a suferit o serie de modificari estetice si structurale.

In principal, Regina Maria a dorit transformarea fortaretei militare intr-o resedinta de vara. Gurile de tragere au devenit ferestre, sobele au devenit camine moderne. Pentru a asigura toate conditiile necesare unei adevarate Resedinte Regale, a fost sapata o fantana in curtea interioara, la o adancime de 57 de metri.

In anul 1932 Regina Maria a cerut construirea unei centrale cu turbina electrica, moment in care a fost asigurat iluminatul Castelului Bran, cat si a comunelor Simon, Bran si Moeciu.

Castelul Bran a fost doatat in perioada Reginei Maria cu conexiune telefonica si ascensor interior, la fel ca si Castelul Peles, pentru a facilita accesul din gradina castelului catre etajele superioare ale acestuia.

Intre Castel si "Casa de Ceai" (construita la cererea Reginei Maria, si folosita pentru receptii), a fost instalat un funicular pentru a facilita transportul de la bucataria castelului a produselor pe care Regina le servea oaspetilor sai. "Casa de Ceai" a fost prevazuta cu instalatie de apa rece si apa calda, lumina electrica si canalizare.

Incepand din anul 1946, in Castelul Bran a fost alimentat cu Gaz Metan.

In perioada Reginei Maria, au fost construite la cererea acesteia o casa de vanatoare, o bisericuta din lemn, o casa de lemn (cu 7 camere), si doua bordeie (unul pentru regina altul pentru Printesa Ileana).

Regina Maria a incercat sa transforme rigiditatea Castelului Bran prin intermediul gustului sau rafinat. Astfel, se remarca "Sala Mare" (sufrageria decorata in stilul renasterii Germane), "Salonul Galben", "Salonul de Muzica", "Odaia Tiroleză" (a regelui Carol al II-lea).

In curtea exterioara, spre baza ridicaturii pe care este situat castelul, este amenajat Muzeul Satului Romanesc, ce reuneste arhitecturi de case si obiceiuri populare din intreaga Romanie.

Imagini referitoare la "Castelul Bran":

InteriorIarnaCastelul Bran

Dracula

Legenda lui Dracula constituie fenomenul de cultura romaneasca medievala cu cel mai mare ecou international si cea mai spectaculoasa persistenta. Aceasta s-a nascut din groaza starnita de faptele voievodului Vlad Tepes impotriva slujitorilor Semilunei.

Detalii...

Manastirea Aninoasa

Manastirea Aninoasa se afla in satul cu acelasi nume, la 18 km distanta fata de Campulung.

Manastirea Aninoasa a fost contruita in secolul XVII iar picturile din biserica mare au fost realizate de Parvu Mutu campulungeanul, un pictor renumit pentru portretistica sa si fondator de scoala de pictura laica si religioasa.

Detalii...

Bran

Zona Bran a reprezentat in decursul timpului un punct strategic din punct de vedere militar si economic. De asemeni, zonei Bran i s-au atribuit diferite destinatii, aflandu-se sub administratie ungureasca, secuiasca, si romaneasca.

Istoricii spun ca Branul a reprezentat "o poarta ferecata in calea dusmanilor".

Detalii...

COMENTARII DESPRE CASTELUL BRAN

(21 Mar 2009) agnes - merita vizitat nu sunt vorbe sau comentarii e o adevarta istorie
(14 Ian 2010) petrea.lacramioara - imi place foarte mult
(12 Apr 2010) laura - Am fost de multe ori acolo este o adevarata opera de arta, un paradis , o minunatie si mai ales imprejurarile
(27 Iun 2011) ema - am sa merg si eu anul acesta
(6 Iun 2012) Mariana Vali - Pretul solicitat pentru un tur al Castelului este foarte mare fata de oferta .Am fost acolo cu un grup de pensionari cu pensii de 350 lei de agricultura si nu ni s-a acordat reducere pentru pensionari . Mai mult, mi s-a solicitat si act de identitate pentru fiecare persoana ca sa se demonstreze ca au varsta de peste 65 ani ptr.a beneficia de un pret redus(de la 25 lei la 15 lei). Nu se practica preturi reduse nici pentru grupuri organizate. Am platit pretul intreg de 25 lei pentru intreg grupul de pensionari(inclusiv ghidul si soferul) dar, repet , pretul platit nu este si rasplatit . Personalul este arogant si daca nu le ceri informatii ai ocazia sa te plimbi prin castel fara sa ti se prezinte nimic (fara ghid) .
Ar trebui sa se revizuiasca grila de tarife comparand si cu taxele practicate pentru vizitarea altor obiective din tara .In excursie cu pensionarii am fost in intreaga tara si taxele de intrare de la Bran sunt cele mai mari .
(6 Iun 2012) cineva - si eu merg la bran anu acestaaa
(1 Iul 2012) maria - ma intereseaza cum pot ajunge la castel plecand din Bucuresti , deci , transport si vizita a castelului
(6 Aug 2012) vizitator - aveti grija la casa de bilete,tineti banii in mana,daca-i puneti pe masa cineva care este pe mana cu caserita deschide usa de la intrare,se face curent si banii ajung sub birou de acolo ii i-a caserita si ii baga dupa casa de bani care este sub birou batuta in cuie,dumneavoastra va spune ca nu ati pus banii pe birou.
Nu intervine nimeni,toti sunt intelesi sa fure vizitatorii.
Ca inpresii:ESTE DEZASTRU,NU AU UN GHID,SA I-A EXEMPLU DE LA CASTELUL PELES UNDE TOTUL ESTE IREPROSABIL. SA VA FIE RUSINE CELOR CARE ADMINISTRATI CASTELUL BRAN,NU STITI DECAT SA VA FURATI MUSAFIRII.
(21 Oct 2012) razvan - nu am fost si nu cred ca este inspaimantator
(9 Oct 2013) alexandru - ce frumos arata catelul bran!!! de lamine are 3 likeuri
(9 Mar 2014) jeni - Îmi place castelul bran

PAREREA DVS. DESPRE CASTELUL BRAN

Click aici pentru a adauga un comentariu!